Aankoopproces

Het kopen van een bedrijf is een complex traject dat zorgvuldige planning en deskundige begeleiding vereist. Met onze jarenlange expertise staan wij klaar om je door elke fase van dit proces te leiden, van de eerste kennismaking tot de uiteindelijke afronding bij de notaris. Ons doel is om een soepele en succesvolle overname te realiseren die voldoet aan jouw wensen en ambities.

Stap 1: Kennismaken en voorbereiden

De reis begint met een persoonlijke kennismaking waarbij we jouw drijfveren en doelen bespreken. Dit fundament is cruciaal voor het opstellen van een strategisch koopprofiel, waarmee we (indien gewenst) gericht kunnen zoeken naar het ideale bedrijf. Onze rol is die van initiator, gids en bewaker van het proces, waarbij jouw visie en belangen altijd voorop staan.

Stap 2: Bedrijven zoeken en benaderen

Gebruikmakend van ons uitgebreide netwerk en databases, gaan we op zoek naar potentiële overnamekandidaten. We stellen een lijst op die we samen met jou verfijnen tot een shortlist van bedrijven die we vervolgens actief benaderen. Dit doen we met een op maat gemaakte presentatie die jouw unieke waarde en visie voor het bedrijf belicht.

Stap 3: Analyse en waardebepaling

Een diepgaande analyse van elk potentieel overnamebedrijf is essentieel. We beoordelen de financiële gezondheid, marktpositie, groeipotentieel en organisatiestructuur. We bepalen de waarde van het bedrijf en stellen in overleg met jou een prijsstrategie vast. We adviseren over de beste investeringsstrategie, zodat je niet te veel betaalt en de toekomstperspectieven helder zijn.

Stap 4: Onderhandelen

Het onderhandelingsproces is kritiek en vereist een strategische aanpak. We ondersteunen je bij het leggen van contacten met verkopers en het voeren van de onderhandelingen, met als doel overeenstemming te bereiken over voorwaarden die in jouw belang zijn. Alle afspraken worden vastgelegd in een intentieovereenkomst als basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst.

Stap 5: De financiering

Financiering is een cruciale stap in het aankoopproces. Of je nu eigen vermogen inzet, een lening afsluit, en/of een investeerder inschakelt, wij adviseren je over de beste financiële structuur en ondersteunen bij het verkrijgen van de benodigde financiering.

Stap 6: Afronding

In de laatste fase schakelen we een specialist in die een zorgvuldig due diligence onderzoek (boekenonderzoek) uitvoert. Daarnaast begeleiden wij bij het opstellen van de definitieve koopovereenkomst en de uiteindelijke overdracht bij de notaris. Tot en met de overdracht van de aandelen – formele afhandeling van de transactie – blijven wij betrokken, waarna we samen de succesvolle overname gezamenlijk vieren.

Wij bieden professionele ondersteuning

Ons team van ervaren adviseurs biedt gedurende het hele proces professionele ondersteuning. We begrijpen dat elke bedrijfsovername uniek is en stellen jouw behoeften centraal. Met Catapult als je partner kun je rekenen op een deskundige en persoonlijke benadering, gericht op het realiseren van jouw ambities.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over het aankoopproces van een bedrijf met behulp van Catapult? Ons team van ervaren specialisten staat klaar om je te begeleiden bij elke stap. Neem contact met ons op voor een gesprek en laat ons jou helpen om je succesvol voor te bereiden op een toekomstige aankoop. Samen zorgen we ervoor dat je het maximale uit deze unieke kans haalt.