Sebastiaan Klunder beëdigd als Register Valuator

Catapulter Sebastiaan Klunder is afgelopen mei toegetreden als lid van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV) nadat hij met succes het examen tot Register Valuator aflegde. Hij volgde de opleiding tot waarderingsexpert aan de University of Groningen Business School.

De Register Valuator (RV) is in Nederland dé specialist als het gaat om een heldere waardebepaling van een bedrijf. Een RV wordt, als partij- of onafhankelijke deskundige, ingeschakeld bij onder meer bedrijfsovernames, zakelijke conflicten, echtscheidingen, faillissementen en schadeberekeningen. Er zijn momenteel ruim 300 RV’s aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuations (NiRV). Zij vallen daarmee onder het tuchtrecht van het instituut en moeten zich regelmatig bijscholen, zodat het kennisniveau van de RV ook na de opleiding wordt gewaarborgd.

Sebastiaan, wat houdt de opleiding tot Register Valuator in?

Er is in Nederland een aantal studies tot Register Valuator. Ik volgde een Fusie & Overname opleiding, met daarbinnen het onderdeel Waarderen, Executive Master of Mergers & Acquisitions and Valuations. De opleiding duurde zo’n anderhalf jaar en in die tijd kwamen alle onderdelen van het Fusie & Overname vak aan bod, zoals strategie, modeleren, waarderen, juridische aspecten en integratie. Maar ook specifieke onderdelen, zoals distress en restructuring. Naast waarderen vond ik the deal phase het leukst, dit is de structurering en uitwerking van het overnameproces, inclusief beoordelen van contracten en onderhandelen. Door de opleiding ben ik nu theoretisch voldoende onderlegd om me in de praktijk verder te bekwamen in het begeleiden van fusies en overnames.  

Waarom koos je ervoor om naast je drukke baan bij Catapult deze opleiding te volgen?

Ik wilde me theoretisch verdiepen in de materie waar ik in de praktijk mee bezig ben. Naast inhoudelijke kennis over fusies en overnames, was ik vooral geïnteresseerd in waarderingsvraagstukken: wat drijft nu precies de waarde van een bedrijf? Ik heb het gevoel dat ik dankzij deze studie zelfstandiger ingezet kan worden.

Wat zijn de onderdelen binnen de studie die het meest waarde hebben voor je professionele activiteiten?

Het is best een pittige opleiding, je moet veel lezen en voor of tijdens vrijwel elke cursusdag een praktische opdracht uitvoeren. Doordat het vrijwel altijd praktijkcases waren, waren ze eigenlijk allemaal enorm leerzaam. Vaak sloot het naadloos aan op waar ik in mijn dagelijkse werk mee bezig was, veel kennis en inzichten kon ik vaak meteen toepassen. Dat geeft een enorme kick. Meerdere gastdocenten hebben mij een kijkje in de ‘Private Equity-keuken’ gegeven, partijen waar wij Catapulters veel mee om tafel zitten. Dit heeft me al diverse malen geholpen bij het voorspellen en begrijpen van bepaalde keuzes. Het netwerkaspect is een niet te onderschatten bijvangst van de opleiding. Door de studie heb ik veel mensen leren kennen die werkzaam zijn in het vak. Inmiddels heb ik met een aantal medecursisten en gastdocenten zakelijk al weer contact gehad. Ik denk dat die contacten, naarmate we ons verder ontwikkelen, een steeds grotere waarde zullen krijgen.

De opleiding is behoorlijk pittig, hoe heb je dat kunnen combineren met je werk bij Catapult?

Plannen en communiceren, dat zijn de twee keywords. In drukke tijden is het hard werken bij Catapult. Maar als ik het druk had met mijn opleiding, dan werd mijn bureau letterlijk en figuurlijk schoongeveegd en kon ik me volledig richten op mijn studie. Mijn collega’s bij Catapult wisten dat dit de enige manier voor mij was om op beide fronten te kunnen excelleren. Door goed te plannen en te communiceren is het geen enkele keer voorgekomen dat werk en studie met elkaar in conflict kwamen. Ik heb natuurlijk ook veel in de avonden en weekenden moeten studeren, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je een studie naast een drukke baan volgt.

Ben je nu uitgeleerd, of ben je al aan het nadenken over een nieuwe studie?

Als Register Valuator zul je permanent educatie moeten volgen, vooral cursussen waar je accreditatiepunten voor krijgt. Aan een nieuwe studie denk ik nu nog even niet, maar ik ben wel van plan om cursussen te gaan volgen om kennis te vergaren en om verdieping te zoeken in aspecten van mijn werk die ik interessant vind.

Tot slot vragen we aan Boudewijn Wellink en Kenneth Derksen wat het behalen van de titel van Register Valuator door Sebastiaan voor Catapult betekent:

Het is knap dat Sebastiaan deze opleiding met vlag en wimpel heeft afgerond, vooral omdat hij tijdens zijn studie bij Catapult aan meerdere projecten werkte. Het is bewonderingswaardig zoals Sebastiaan zijn werk en studie zo goed met elkaar combineerde de afgelopen twee jaar. Met deze aanvullende expertise kan hij onze klanten nog beter ondersteunen bij complexe vraagstukken. Professionele bedrijfswaarderingen worden steeds relevanter en hebben in toenemende mate een strategische functie. In een wereld met veel onzekerheid is het inzichtelijk maken van waardeschepping en gerelateerde risico’s belangrijker dan ooit tevoren.

Dit bericht delen